Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Uitgaan
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoeken
Sharm el Sheikh: Geschiedenis
Geschiedenis van Sharm el Sheikh en het SinaÔ schiereiland:

In de Egyptische oudheid was het SinaÔ schiereiland van weinig belang, behalve als verplichte volgweg voor de geregelde veroverings- en strooptochten van de farao's in het nabije oosten. Na het ontstaan van het Christendom werden echter verschillende belangrijke kloosters opgericht in de woestijn, waarvan enkelen nog steeds bestaan.

Sharm el Sheikh komt reeds voor op een Spaanse zeekaart uit 1762, maar tot 1967 was deze badplaats aan de zuidelijke punt van de SinaÔ, aan de straat van Tiran, nauwelijks bekend. Dit veranderde echter toen de Egyptische president Nasser besloot om de straat van Tiran af te sluiten en hierdoor IsraŽl de toegang tot de Rode Zee te ontzeggen. Het onmiddellijke gevolg van deze actie was de Arabisch-IsraŽlische 6-daagse oorlog waarbij IsraŽl de SinaÔ veroverde en gedurende meer dan 10 jaar bezette. Het was pas vanaf 1968, onder IsraŽlisch gezag, dat Sharm begon te groeien en zich transformeerde van havenstadje tot badplaats. Ook nadat het schiereiland opnieuw werd teruggegeven aan Egypte bleef de stad zich verder ontwikkelen tot de toeristische topbestemming die het nu is. De toeristische strook ligt aan de Naama Baai, afgescheiden van het stadje zelf. De haven van Sharm-el-Sheikh is van strategisch belang en militair gebied.

In de zomer van 2005 werd Sharm-el-Sheikh opgeschrikt door zelfmoordaanslagen, waarbij tientallen mensen werden gedood. Sindsdien werd de veiligheid echter gevoelig opgedreven en is de rust weergekeerd.