Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Uitgaan
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoeken
Sharm el sheikh: Economie
Economie van Sharm el Sheikh:

Tot het einde van de tweede wereldoorlog leverde het SinaÔ-schiereiland een marginale bijdrage aan de economie van Egypte. Sharm el Sheikh was slechts een onbeduidend vissersdorpje en verder leefden er nog een beperkt aantal bedoeinen langs de kusten en in de oases. Na het ontstaan van de staat IsraŽl werd Sharm el Sheikh reeds snel wegens voor de hand liggende strategische redenen uitgebouwd tot een belangrijke marinebasis, wat uiteraard de economie van de stad een grote duw in de rug gaf. Ook na de bezetting van het schiereiland door de IsraŽli's in de jaren '60 bleef de marinebasis de belangrijkste bron van tewerkstelling voor de lokale bevolking, hoewel toen ook het toerisme op het schiereiland onder impuls van IsraŽl aan populariteit begon te winnen.

Centrum van Sharm el Sheikh

Op het einde van de IsraŽlische bezetting was de toeristische sector, hoewel het nog in zijn kinderschoenen stond, uitgegroeid tot de grootste inkomensbron van de hele regio. De Egyptische overheid zag gelukkig het belang hiervan in en zorgde voor de nodige overheidssteun waardoor Sharm el Sheikh nu een heus toeristisch mekka geworden is.

Tegenwoordig levert het toerisme rechtstreeks en onrechtstreeks meer dan 90% van de inkomsten van het schiereiland en bijna alle inwoners zijn er op ťťn of andere manier van afhankelijk. De grote vraag naar arbeidskrachten om te werken in de hotels, restaurants en andere toeristische faciliteiten zorgde voor een ware toestroom van mensen uit heel Egypte en zelfs daarbuiten. Het is niet abnormaal om Europeanen te ontmoeten die hier een nieuw leven hebben opgebouwd.